Avui obert: 09:00-13:00, 17:00-20:00
Demà obert: 09:00-13:00, 17:00-20:00

Prevenció de l'Alzheimer

Temps de lectura 3 min.
Prevenció de l'Alzheimer

13 Novembre 2021

L’Alzheimer és una de les causes més frerqüents de demència que afecta principalment a persones d’edat avançada, la raó sembla ser que és l’acumulació d’una sèrie d’alteracions al nostre cos que anem patint al llarg de la vida. Es tracta d'una malaltia neurodegenerativa progressiva i de caràcter irreversible. Essent la primera causa de discapacitat neurològica, són molts els costos socials i econòmics de la societat d'avui en dia.

No té una causa única, sinó que és la suma d’alteracions de la genètica (Apolipoproteïna E) i factors ambientals diversos com el sedentarisme, la falta de pràctica de la memòria, així com també altres malalties més conegudes com la diabetis, la hipertensió arterial o accidents vasculars cerebrals. Com a conseqüència es generen unes plaques amiloides i acumulacions de proteïna tau al cervell que causen atròfia de l’òrgan, provocant-ne la clínica típica de l’Alzheimer: pèrdua de memòria, despistar-se sovint, enlentiment a l’hora de fer diverses tasques, canvis de comportament i personalitat, i en etapes més avançades, dependència total i inclús al·lucinacions o deliris.

Malauradament l’Alzheimer no té un tractament etiològic que aconsegueixi curar la malaltia, sinó que els medicaments que hi ha comercialitzats es centren en frenar el progrés d’aquesta i intentar alleujar la clínica del pacient per tal que en millori la seva qualitat de vida. Els fàrmacs més coneguts són la Memantina, el Donepezil, la Rivastigmina, la Galantamina i l’Aduncanumab, que ha entrat al mercat aquest mateix any.

Així doncs, si l’Alzheimer no té cura, hi ha alguna cosa que puguem fer nosaltres per protegir-nos i preservar la nostra salut envers aquesta malaltia?

Com hem dit abans, són les alteracions patides durant el transcurs de la vida que ens predisposen en major o menor forma a patir la malaltia. És per això que hi ha hàbits que podem aplicar per no posar-li tan fàcil a la malaltia. Per tal de poder prevenir els factors implicats i evitar l'Alzheimer, es creu que mantenir uns hàbits de vida saludables previndria l'aparició d'un de cada tres casos. L'exercici físic, l'activitat cognitiva, les relacions socials i la dieta tenen un paper molt rellevant en la salut del nostre organisme i, concretament en aquest cas, sobre el nostre cervell. També hi ajuda tenir una bona xarxa d’interaccions socials per mantenir el cervell actiu i fer-lo treballar.

En casos de debilitació cognitiva suau i abans de que la malaltia es manifesti, es creu que suplements d'omega-3 (W-3) podrien ajudar a retardar l'aparició de símptomes més greus. L'W-3 és un grup d'àcids grassos poliinsaturats importants per una salut òptima, ja que són necessaris per la salut neuronal, la transmissió sinàptica i la intgeritat de la membrana. Aquests àcids grassos W-3 actuen prevenint el declivi cognitiu. Per tant, és important tenir una bona ingestió d'aquest nutrient per poder evitar-ne la seva carència, que ens predisposaria a tenir més risc de patir Alzheimer.

L'omega 3 és una substància que la trobem en aliments com l'oli d'oliva, l'oli vegetal, llavors de lli o chia, peix blau, marisc, alvocat o fruits secs. La majoria d'aquests aliments són presents en un esquema típic de la dieta mediterrània. És per això que la recomanació de seguir una dieta d'aquest tipus engloba al mateix moment la prevenció de la carència d'omega 3.

Finalment, és important que tant el pacient que comença a tenir simptomatologia d’Alzheimer, com el seu entorn proper, estiguin ben informats sobre la malaltia i coneguin tècniques pèr afrontar el desenvolupament d’aquesta, ja que això farà que disminueixi el ritme de progressió d’aquesta malaltia que encara suposa un gran repte per a la Medicina.