Avui obert: 09:00-13:00, 17:00-20:00
Demà obert: 09:00-13:00, 17:00-20:00

Menopausa, malaltia o una etapa més en la vida de la dona?

Temps de lectura 3 min.
Menopausa, malaltia o una etapa més en la vida de la dona?

28 Juliol 2021

La menopausa és una etapa en la vida de la dona, és la transició del període reproductiu al no reproductiu i està al voltant dels 45 anys. Dit d’una altra manera, és el cessament permanent de la menstruació, a conseqüència de la disminució i la pèrdua de la funcionalitat dels ovaris, això contribueix a una disminució progressiva dels estrògens. Els principals símptomes que es poden experimentar en aquesta etapa són:

 • Menstruacions irregulars, més llargues i abundants
 • Fogots
 • Sudoracions nocturnes
 • Sequedat de la pell
 • Sequedat vaginal
 • Insomni
 • Canvis d’humor, irritabilitat
 • Canvis en el desig sexual
 • Ansietat
 • Pèrdua de la capacitat d’atenció
 • Augment del pes

Moltes dones poden arribar a aquesta etapa de la vida amb normalitat, sense símptomes o amb símptomes poc significatius, en canvi altres dones poden experimentar molèsties més importants i només desitgen tractament per a pal·liar els seus malestars. Per a saber si els primers símptomes descrits són deguts a l’inici de la transició a la menopausa, és necessari mesurar els nivells de FSH en orina amb Ns Test de menopausa, és un mètode innovador d’auto diagnòstic simple, ràpid i precís. Procediment similar a un test d’embaràs.


 

PAPER DE LA FSH EN LA MENOPAUSA

La FSH (Hormona Fol·licle Estimulant) és una hormona produïda per la glàndula pituïtària, influenciada per retroalimentació negativa, és a dir, si aquesta glàndula detecta que els ovaris no funcionen, secretarà més FSH, indicatiu que s’està aproximant a la menopausa. Els nivells d’aquesta hormona augmenten temporalment cada mes per a estimular la producció d’òvuls en els ovaris. En la menopausa, la FSH arriba a uns nivells més elevats perquè els ovaris comencen a tindre la dificultat de produir òvuls.

Si el resultat del test dona positiu podria estar en una fase de la menopausa. Seria recomanable acudir al metge i explicar-li els símptomes i resultats de la prova Ns Test de menopausa.

CONSELLS NUTRICIONALS

Cuidar la salut en aquesta etapa influirà sobre la qualitat de vida futura i contribuirà a prevenir l’aparició dels trastorns esmentats anteriorment, per això a continuació anomenem uns consells sobre nutrició que van orientats a seguir una dieta variada i equilibrada, és a dir, reduir el consum de greixos i sucres, augmentar el consum de fruites, verdures, calci, vitamina D i cereals.

 1. El desdejuni és molt important;
 2. Aliments amb fibra o integral: cereals, llegums, verdures, fruita, hortalisses i fruits secs. Normalitzen els nivells de sucre, redueixen el colesterol i prevenen el restrenyiment;
 3. Reduir la sal en els àpats, per a evitar retenció de líquids i risc d’hipertensió arterial.
 4. Menjar llegums entre dues i quatre vegades a la setmana. Mantenen els nivells de colesterol;
 5. Menjar tres fruites al dia;
 6. Evitar els greixos saturats: mantega, cansalada, embotits... i evitar els greixos “trans”: brolleria, crispetes, precuinats...;
 7. Recomanable els greixos insaturats com l’oli d’oliva i el peix blau, important per a la prevenció de malalties cardiovasculars;
 8. Moderar el consum de proteïnes;
 9. Moderar el consum d’alcohol, cafè i evitar els menjars picants, ja que poden produir l’aparició de fogots;
 10. Incorporar a la dieta calci i vitamina D: ossos més forts que ajuden a evitar l’osteoporosi;
 11. Beure 1,5 litres d’aigua al dia. Important mantenir una bona hidratació. Afavoreix la digestió dels aliments i ajuda a normalitzar el trànsit intestinal.

COMPLEMENTS ALIMENTARIS PER A LA MENOPAUSA

Són productes alimentaris concentrats amb diferents substàncies d’origen vegetal, amb afectes fisiològics adaptats per a pal·liar els símptomes de la menopausa. Aquestes substàncies són principalment els fitoestrògens o isoflavones de soja (Genisteína, Daidzeína), que es poden consumir a través de la dieta o en forma d’aquests preparats, amb uns efectes beneficiosos per a la salut de la dona. Aquests fitoestrògens, en ser molt similars molecularment/químicament als estrògens, permet fer la funció d’aquestes hormones femenines, que recordem, es troben disminuïdes en la menopausa.

Vine a la farmàcia i consulta’ns!!!