Avui obert: 09:00-13:00, 17:00-20:00
Demà obert: 09:00-13:00, 17:00-20:00

La pell i l'exposició al sol

Temps de lectura 1 min.
La pell i l'exposició al sol

14 Maig 2022

La pell és l’òrgan més gran del cos humà. A més, és la barrera física i material que tenim envers qualsevol microorganisme. Com a tal, requereix que la cuidem i curem de la millor manera possible, ja que això ens permet seguir tenint un contacte segur amb l’exterior.

Una part molt important d’aquesta cura recau en la protecció solar. La radiació que rep la pell, especialment durant l’estiu i sobretot quan estem de vacances, és nociva i provoca canvis en el seu funcionament. Aquesta exposició solem curar-la més amb els anys, però tot i que nosaltres triguem a ser-ne conscients, la pell no oblida. S’ha demostrat que la pell té memòria de la radiació rebuda al llarg de la vida, i és per això que un gran nombre de gent gran presenta diferents tipus de càncer de pell.

Per evitar arribar a situacions tan avançades, és clau protegir-nos de la millor manera possible. Les recomanacions ens diuen que hem d’exposar-nos de forma controlada, uns 30 minuts al dia i amb protecció solar, ja sigui cobrint les parts sensibles (fent servir gorra, barret o ulleres de sol) o usant una crema de protecció solar adequada al nostre tipus de pell.

Per saber quin és el nostre fenotip de pell, existeix l’Escala Fitzpatrick, que ens defineix la sensibilitat de la nostra pell envers la llum ultraviolada (solar), dividint-se en 6 graus, essent el grau 1 una pell molt blanca (pràcticament albina) i el grau 6 una pell amb color molt fosc. A partir d’aquí, segons el fenotip de Fitzpatrick, requerirem l’ús d’una crema de protecció més suau (15, 30) o més potent (50, per exemple).

Fins aquí tindrem coberta la pell durant l’exposició, però també és important donar una continuïtat a aquest tractament un cop s’ha acabat aquesta exposició, ja que la pell segueix sensibilitzada. És per això que una crema per després del sol (Aftersun) ajuda a disminuir l’impacte de les radiacions sobre la pell.

Com a resum, tenint en compte que durant l’estiu ens agrada fer jornades de relax a la platja i a la piscina, o fer llargues caminades per la muntanya, és vital que per protegir-nos tinguem en compte que mai ens equivocarem si fem servir unes ulleres de sol, una gorra i una crema de sol que s’adeqüi al nostre tipus de pell. I un cop acabada la jornada, recuperem la pell quan més sensible està amb una crema aftersun.